Hoe wordt het EPC-label van je woning bepaald?

Het EPC-label is tegenwoordig dé norm om de waarde van je woning te bepalen. Hoe weet je dan hoe het met jouw woning zit? Hoe wordt het EPC-label van je woning bepaald? En welke renovatiewerken hebben prioriteit om dit label te optimaliseren? We zetten alles eens op een rijtje.

Eerste criterium voor je EPC-label: de buitenschil

De mate waarin de buitenschil van je woning is geïsoleerd, is cruciaal voor je EPC. Te starten bij het dak omdat daarlangs de meeste warmte ontsnapt of binnenkomt. Daarna volgen de muren en de vloeren.

Wil je jouw woning opwaarderen? Start dan zeker met de buitenschil. Denk wel goed op voorhand na over de stappen. Stel je voor dat je eerst je dak isoleert en binnen een aantal jaar je buitenmuren, zorg dan dat je dak al voldoende ruimte voorziet om de muurisolatie te plaatsen.

Tweede criterium voor je EPC-label: de systemen

De volgende stap zijn de technieken. Hoe verwarm je jouw ruimtes en sanitair water? Zit er in je woning een systeem om te koelen of te ventileren? Heb je zonnepanelen? Dit zijn allemaal belangrijke vragen om je EPC-label te bepalen.

Renovatiewerken op dit vlak vormen een grotere uitdaging dan het isoleren. Bekijk goed wat er mogelijk is. Zo is bijvoorbeeld vloerverwarming plaatsen in een bestaande en bewoonde woning geen evidentie.

Derde criterium voor je EPC-label: het type bebouwing

Vrijstaande woningen verliezen meer energie dan halfopen bebouwingen. Die verliezen dan op hun beurt meer energie dan een rijhuis. Dus ook het type bebouwing speelt een rol bij de EPC-waarde van je woning.

Bijkomende criteria voor je EPC-label

Daarnaast wordt ook rekening gehouden met zaken als het bouwjaar en de oppervlakte van je woning. De energiedeskundige bekijkt ook welke materialen indertijd bij het bouwen van jouw woning gebruikt werden.

Het betreft dus een hele resem aan criteria die samen je EPC-label bepalen.

Wil je jouw woning naar een beter EPC-label toe renoveren, dan is het niet eenvoudig te weten waar te beginnen. House Solutions helpt je graag verder.

Vraag vrijblijvend een bezoek van onze adviseur aan.

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en adviezen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Door in te schrijven op onze nieuwsbrief stem je in met onze privacy policy.