Wat houdt de renovatieplicht voor woningen in?

Je hebt er zeker en vast al over gehoord. Maar wat houdt de renovatieplicht voor woningen in? En welk effect heeft dit op een eventuele verkoop van jouw woning? Het is in elk geval gedaan voor kopers om te renoveren als er eens genoeg budget is. De renovatieplicht legt extra druk op. Zowel op de termijn van de renovatie als op de manier waarop je renoveert. De renovatieplicht legt op dat de woning binnen de 5 jaar gerenoveerd moet zijn naar een EPC label D of beter.

Is jouw woning nog niet energiezuinig en denk je eraan om ze binnenkort of binnen enkele jaren te verkopen? Weet dan dat de waarde van je woning met EPC label E of F significant lager is dan de waarde van een energiezuinige woning.

Wat is het doel van de renovatieplicht?

Het klimaatplan zegt dat alle woningen tegen 2050 een A-label moeten halen. Als je weet dat momenteel amper 1% van de Vlaamse eengezinswoningen dat label draagt, dan is het duidelijk dat dit in een stroomversnelling moet komen. Daarom voerde de Vlaamse regering in 2023 de renovatieplicht in.

Waaruit bestaat de renovatieplicht?

Binnen de 5 jaar na aankoop van een woning met label E of F, ben je verplicht aan te tonen dat je dankzij de nodige werken minstens een EPC label D behaalt. Dit is althans de regel tot en met 2027. Daarna wordt het nog strenger. Vanaf 2028 gaat het over een label C, vanaf 2035 over een label B en vanaf 2040 een label A.

Haal je deze deadline niet, dan hangen er boetes van 500 tot 5.000 euro boven je hoofd.

Wat zijn de gevolgen van de renovatieplicht voor de vastgoedmarkt?

Sinds de invoering splitst de renovatieplicht de vastgoedmarkt in twee

Aan de ene kant heb je de energiezuinige woningen die steeds meer waard zijn in gradaties volgens het EPC label. Zo zal een woning met EPC A duurder verkocht worden dan een woning met een EPC D.

Aan de andere kant heb je de energieverslindende woningen, die steeds minder waard zijn. Want de kopers weten dat er binnen de 5 jaar heel wat renovatiekosten op hen afkomen en ze rekenen dit al mee in hun aankoopbudget.

Wat te doen met een woning die bij verkoop onder de renovatieplicht valt?

Je hebt er misschien nog niet bij stilgestaan, maar jouw woning met EPC E en F daalt momenteel in waarde. Wil je voorbereid zijn om een toekomstige verkoop? Bekijk dan zeker hoe je op dit moment jouw woning al energiezuiniger maakt. Hou hierbij rekening met de hierboven bedoelde deadlines. Zo zal 2027 er snel zijn en weet je dat de waarde van je woning enkel en alleen baat heeft bij een EPC label C.

Zie je het bos door de bomen niet? Weet je niet waar te beginnen om jouw woning energiezuiniger te maken? Boek vrijblijvend een afspraak met de expert van House Solutions.

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en adviezen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Door in te schrijven op onze nieuwsbrief stem je in met onze privacy policy.