Energiezuinigheid splitst de vastgoedmarkt in twee

Energiezuinigheid is tegenwoordig dé maatstaf voor de waarde van een woning. Dit zorgt voor een grondige verschuiving in de vastgoedmarkt. Meer nog, energiezuinigheid splitst de vastgoedmarkt in twee. Aan de ene kant heb je de energiezuinige woningen, die steeds meer waard zijn. Aan de andere kant heb je de energieverslindende woningen, die steeds minder waard zijn. Heb je een woning in de laatste categorie en zie je de waarde van je woning liever niet dalen? Doe er dan iets aan. Investeer in de juiste werken en optimaliseer jouw EPC.

Energiezuinige woningen stijgen in waarde

Ooit was energie niet zo duur en was energiezuinigheid het laatste waar huiskopers aan dachten. Omstandigheden als de energiecrisis en de renovatieplicht hebben het tij helemaal gekeerd.

Een energiezuinige woning is kant-en-klaar. Je kan er zo in, zonder extra kosten te doen. Op een likje verf en wat inrichting na. Maar dat heb je zelf in de hand.

Bovendien weet je dat je voor heel lang goed zit. Je betaalt lage energiekosten en bent al klaar voor de energienormen van de toekomst. Intussen gaan we zelfs al richting woningen met een EPC A+, die meer energie produceren dan dat je zelf verbruikt.

Het is dus logisch dat de waarde van de woning stijgt naarmate het EPC daalt. In De Tijd spreken ze van een verschil van bijna 18% tussen een woning met energielabel A tegenover een energielabel D. En dat terwijl er voor een EPC D nog niet eens een renovatieplicht geldt. Dan is de kloof met woningen met EPC E en F nog veel groter.

Energieverslindende woningen dalen in waarde

Had je vroeger een alleenstaande woning op een mooi stuk grond, dan was je woning sowieso zeker van een mooie verkoopprijs. Zeker als de ligging en bereikbaarheid ook nog eens meevielen.

Tegenwoordig is het een ander verhaal. De renovatieplicht duwt kandidaat-kopers richting een kritische rekensom. Ze weten hoeveel budget er binnen de 5 jaar nodig is om de woning richting EPC D – en liefst nog beter – te duwen. Dat budget trekken ze af van hun budget om jouw verouderde woning te kopen.

We geven je even een idee van de cijfers. Aan een miserabel EPC-label ontsnappen hangt voor een vrijstaande woning al snel vast aan een kostenplaatje van minstens 74.500 euro. Dat budget moet je dus aftrekken om de waarde van je woning te bepalen.

Zo raakt jouw woning aan de juiste kant van de vastgoedmarkt

Ook al ben je niet van plan om in de nabije toekomst te verkopen, toch is het belangrijk om nu al de juiste energiebesparende werken uit te voeren. Hiervoor bestaan heel wat premies. Pak je het goed aan, dan verander je het lot van je woning en wissel je van kant richting de duurder wordende woningen. Tegen de tijd dat je wil verkopen, zit je zo in de meest gegeerde categorie waarvoor een koper graag wat meer betaalt.

Bovendien geniet je in tussentijd mee van alle voordelen die hieraan vasthangen. Je ervaart meer comfort, een stabieler binnenklimaat en lagere energiekosten.

Zie je het bos door de bomen niet? Weet je niet met welke werken eerst te beginnen om jouw woning op te waarderen? Roep de hulp van House Solutions in.

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en adviezen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Door in te schrijven op onze nieuwsbrief stem je in met onze privacy policy.